Elke dag op het hoogste niveau produceren

Afscheid van Yoshiba Sensei

Als ‘Hoekx en Derissen’ implementeren we inmiddels al jaren verbeterprogramma’s. Uiteraard leren wij ook iedere dag bij. Op het gebied van ‘Operational Excellence’ kijken we terug op een enorm leerzame periode met Tsuyoshi Yoshiba, met wie we intensief samenwerkten. Vanaf 2008 begeleidde hij FrieslandCampina DMV op weg naar Operational Excellence. Een bijzonder traject met een bijzonder mens. Hij leerde ons niet hoe TPM-tools werken, maar daagde ons uit om te ontdekken waarom ze werken. Verzamel een paar managers en enkele van de beste operators en monteurs ga aan de slag op basis van de (vaak beperkte) basiskennis die je hebt. Je leert vanzelf wat wel goed gaat en wat niet. Zoals tegen welke problemen je aanloopt en wat je behoefte is. Vanuit zo’n managementpilot ben je in staat om eigen tools te ontwikkelen. Tools die helemaal afgestemd zijn op de situatie.

Yoshiba kende een geheel eigen interpretatie van ‘go-to gemba’. Hierbij is het principe dat de echte kennis van het bedrijf te vinden is bij de medewerkers op de vloer: Wil je een bedrijf echt leren kennen? Ga dan regelmatig naar de rokersruimte!

Bij alle activiteiten benadrukte hij altijd dat een verbetering niet alleen goed moet zijn voor het bedrijf, maar vooral ook voor de mensen: hoe wordt hun werk leuker, makkelijker, gevarieerder, veiliger? Als je daar geen antwoord op kunt geven, dan start het project maar niet.

Vanuit deze basisprincipes en een heilige overtuiging dat perfectie bereikt kan worden, heeft hij ons gebracht tot het niveau waar we nu staan:

Hoekx en Derissen heeft het vertrouwen en de vaardigheden om succesvol verbeterprogramma’s implementeren en te managen en

FrieslandCampina DMV een positief resultaat voor de Japanse audit voor Consistency in TPM Excellence (23 november 2015). Proficiat!

Met het bereiken van deze mijlpaal heeft Yoshiba besloten dat voor hem de tijd gekomen is om afstand te nemen en ons los te laten op onze weg naar verdere verbetering. Yoshiba Sensei (leermeester), dank u wel voor alles wat wij van u hebben mogen leren !

Bas

Geschreven door:

Bas Derissen

Voor onze klanten realiseerden wij onder meer:

  • OEE van complexe assemblagelijn van 36% naar 45% binnen 3 maanden
  • 25% toename OEE volledige fabriek in 5 jaar
  • Vervanging complexe productielijn binnen 2 weken
  • 60% reductie schoonmaaktijd
  • Aanpassing procesautomatisering aan nieuw ERP systeem zonder productiestilstand
  • Fabriek klaar voor de hygiëne-eisen van het volgende decennium

img-zijbalk-linkedin

Volg onze blogs en updates via LinkedIn.