Elke dag op het hoogste niveau produceren

Het kan altijd slimmer

Om teams zich bewust te laten worden van de kracht van samenwerking en voorbereiding laat ik ze aan een heel simpel klusje werken: het vervangen van een band. Zoals onlangs bij een team dat ik begeleid. Na het afstemmen van een aantal spelregels op het vlak van veiligheid laat ik het team zo snel mogelijk een band van mijn auto vervangen.

Drie mannen gaan enthousiast aan de slag en een kwartier later is de klus gereed. We evalueren en bekijken hoe het sneller zou kunnen. Belangrijk blijkt dat iedereen weet waar alles ligt, dat er goed gereedschap is en dat iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Daarmee voorkom je dat mensen op elkaar (moeten) wachten en dat je tijd kwijt bent met het zoeken naar het juiste gereedschap.

Voor een nieuwe poging krijgt het team vijf minuten voorbereidingstijd. Gereedschappen worden verzameld en taken worden op elkaar afgestemd. Het verwisselen van de band duurt nu zes minuten. Dat is 60% tijdwinst! Opnieuw evalueren we en vragen we ons af waarom we dingen doen zoals we ze doen. Staat alles wat we gedaan hebben in dienst van het doel? Zijn er zaken die we voor- of achteraf kunnen doen?

Tijdens de evaluatie breng ik SMED ter sprake, in het leven geroepen voor ‘omsteltijdreductie’. Met deze methode elimineer je handelingen die niet in dienst staan van het proces, ga je na welke voorbereidingen je al kunt treffen terwijl een productierun loopt en welke taken kunnen wachten totdat de nieuwe run reeds gestart is. Het team toetst hun tweede poging aan de SMED-principes.

Na weer vijf minuten voorbereiding start de laatste poging. Het verwisselen van de band duurt nu nog slechts drie minuten. Dat is 80% tijdwinst ten opzichte van de eerste poging!

De verworven inzichten zullen worden gedeeld met de eigen medewerkers om zo in de werkpraktijk omsteltijden en tijdverlies in zijn algemeenheid te beperken.

Als we taken al heel lang op een bepaalde manier uitoefenen vragen we ons vaak niet meer af of het sneller, slimmer of beter kan. In de praktijk blijkt dat als je simpelweg structureel je activiteiten evalueert en verbetert waar mogelijk, je boven verwachting veel resultaat kunt behalen. Het is onze taak om mensen te leren voortdurend kritisch naar (team)resultaten te kijken, te blijven leren hoe het slimmer kan en dat in de praktijk te realiseren. En dat is keer op keer fascinerend.

Bas

Geschreven door:

Bas Derissen

Voor onze klanten realiseerden wij onder meer:

  • OEE van complexe assemblagelijn van 36% naar 45% binnen 3 maanden
  • 25% toename OEE volledige fabriek in 5 jaar
  • Vervanging complexe productielijn binnen 2 weken
  • 60% reductie schoonmaaktijd
  • Aanpassing procesautomatisering aan nieuw ERP systeem zonder productiestilstand
  • Fabriek klaar voor de hygiëne-eisen van het volgende decennium

img-zijbalk-linkedin

Volg onze blogs en updates via LinkedIn.