Elke dag op het hoogste niveau produceren

Het zijn niet altijd de machines…

Even terug waren we bij een bedrijf dat 15 onderdelen produceert en assembleert tot een eindproduct. Doordat veel onderdelen verschillende varianten en kleuren hebben is de interne logistiek best complex, zeker omdat omschakelen van de productiemachines behoorlijk wat tijd en aandraaiverlies kost.
Om flexibel in te kunnen spelen op de klantvraag is er een groot magazijn waarin alle onderdelen in alle kleuren en varianten op voorraad liggen. Zo kan er op ieder moment klantordergestuurd geassembleerd worden. Makkelijk: alle tijd voor kwaliteitsinspecties, weinig last van eventuele verstoringen. Een solide businessmodel zou je zeggen.

Bij een eerste ronde door het bedrijf viel ons op hoeveel mensen voortdurend met pallets heen en weer aan het sjouwen waren. Absoluut noodzakelijk voor de tussenvoorraden. Toen we ons hierin verdiepten, bleek dat juist enkele van de grootste onderdelen maar in 1 variant en 1 kleur gebruikt worden. Met een kleine aanpassing van de werkwijze rondom kwaliteitsinspectie konden die dus via een kleine buffer rechtstreeks van productie naar assemblage. Geen rondrijdende heftrucks, geen warehouse-administratie, geen uitpuilend warehouse meer. Per ploeg 2 mensen meer beschikbaar om te ondersteunen bij de echte productieactiviteiten! Een kleine aanpassing, enorm resultaat.

Van nature zijn productiemensen snel geneigd om processen te verbeteren door afzonderlijke machines en bewerkingen te optimaliseren. Soms is dat echter niet de beste route, maar zit de winst juist in de koppeling van de verschillende processtappen. Al na een bedrijfsscan van één dag kunnen wij u hierbij op weg helpen.

Bas

Geschreven door:

Bas Derissen

Voor onze klanten realiseerden wij onder meer:

  • OEE van complexe assemblagelijn van 36% naar 45% binnen 3 maanden
  • 25% toename OEE volledige fabriek in 5 jaar
  • Vervanging complexe productielijn binnen 2 weken
  • 60% reductie schoonmaaktijd
  • Aanpassing procesautomatisering aan nieuw ERP systeem zonder productiestilstand
  • Fabriek klaar voor de hygiëne-eisen van het volgende decennium

img-zijbalk-linkedin

Volg onze blogs en updates via LinkedIn.