Elke dag op het hoogste niveau produceren

Opgeruimd resultaat behalen

In sommige fabrieken zie je dat voorafgaand aan een belangrijke audit of een klantbezoek dagenlang driftig wordt opgeruimd en gepoetst om een goede indruk achter te laten. Bij andere bedrijven kun je op elk moment van de dag binnenvallen en is men er zich bewust van dat een opgeruimde werkplek staat voor efficiency, prettig werken en… geld!

Een aanpak om orde en netheid deel te maken van de bedrijfscultuur is 5S. Startend met een grote schoonmaak zorg je voor een blijvende en herkenbare structuur. Je verwijdert onbruikbare en defecte materialen. Gereedschappen en overgebleven onderdelen krijgen een vaste plek. Je maakt alles schoon en inzichtelijk en samen maak je afspraken over het in stand houden hiervan.

Bij de start van een 5S-traject is er vaak weerstand. Mensen besteden hun tijd het liefst aan klussen die direct aandacht vragen en gerelateerd zijn aan het dagelijks werk. Voor operators is dat het draaiende houden van het proces. Veel monteurs zijn van nature verzamelaars die zelden iets weggooien. Zelfs dat kapotte onderdeel kan ooit nog van pas komen. Verder zien veel mensen opruimen en het netjes houden van de werkomgeving niet als onderdeel van hun functie.

Om draagvlak te creëren werken we in eerste instantie aan het bewustzijn van medewerkers, op basis van hun dagelijkse praktijk: Hoe vaak grijp je mis op een onderdeel? Komt het wel eens voor dat een onderdeel defect is? Weten jouw collega’s ook waar alles ligt? Hoe verliep het oplossen van een storing onlangs? Allemaal vragen die we stellen om het bewustzijn te vergroten en mensen het belang te laten inzien. Al gauw blijkt dat een schone werkplek niet alleen goed is voor de trots in de eigen organisatie en wenselijk als je met klanten door je bedrijf loopt, maar blijkt het ook geld, tijd en plezier in je werk op te leveren.

Met 5S leggen we een basis voor de cultuur die nodig is om continu te verbeteren:

  • we zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor onze werkplek en onze werkwijzen;
  • door samen te werken kunnen we dingen veranderen en resultaten verbeteren;
  • het hoort erbij dat we elkaar aanspreken op ons gedrag, wanneer we ons niet houden aan afspraken, maar ook wanneer we dat juist wel doen.

Snel en goed produceren is niet alleen een kwestie van goed installeren, afstellen en afstemmen. Als je ernaar streeft continu het beste uit je organisatie en je productielijn te halen telt elk detail. Overzicht hebben over je afdeling, direct het juiste onderdeel kunnen pakken als het nodig is en kunnen vertrouwen op de kwaliteit daarvan is cruciaal. In onze dagelijkse praktijk leren we 5S stevig te verankeren in een organisatie. Resultaten gaan veel verder dan het creëren van overzicht. Mensen gaan met meer trots naar hun werk en kunnen snel schakelen als de situatie daar om vraagt. Op die momenten is tijd geld.

Bas

Geschreven door:

Bas Derissen

Voor onze klanten realiseerden wij onder meer:

  • OEE van complexe assemblagelijn van 36% naar 45% binnen 3 maanden
  • 25% toename OEE volledige fabriek in 5 jaar
  • Vervanging complexe productielijn binnen 2 weken
  • 60% reductie schoonmaaktijd
  • Aanpassing procesautomatisering aan nieuw ERP systeem zonder productiestilstand
  • Fabriek klaar voor de hygiëne-eisen van het volgende decennium

img-zijbalk-linkedin

Volg onze blogs en updates via LinkedIn.